Sabtu, 18 April 2020

Resepi Biskut Keracis

 


atau gorengkan kelapa parut tanpa minyak hingga kering Resepi Biskut Keracis
Resepi dan cara-cara membuat biskut keracis yang mudah

Bahan-bahan untuk membuat Biskut Keracis

8 Cawan Cornflake
1 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Kacang Tanah – digoreng tanpa minyak
- Buang kulitnya dan tumbuk sedikit
1 Cawan Kelapa Tin (atau gorengkan kelapa parut tanpa minyak hingga kering)
4 Biji Putih Telur Great A
- Coklat chip sebagai hiasan

Cara-cara membuat Biskut Keracis

1. Pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan gula pasir sedikit demi sedikit.
2. Bila dah agak pekat dan keras ketepikan dahulu
3. Ramas cornflakes dan gaulkan bersama-sama kacang tanah dan kelapa dalam in tadi.
4. Gaulkan adunan putih telur tadi bersama-sama adunan cornflakes sehingga sebati.
5. Letakkan adunan tadi ke dalam dulang pembakar sedikit-sedikit menggunakan sudu.
6. Tekan-tekan adunan menggunakan garpu supaya nipis dan akan garing dan letakkan coklat chip.
7. Bakar dalam ketuhar yang dipanaskan dahulu dengan kepanasan 160°C sehingga masak
8. Simpan dalam bekas kedap udara